Case Study: Bishops Stortford Railway Station - Modernisation Project
Client: Greater Anglia
Sector: Rail
Location: Bishops Stortford Railway Station
Duration of Project: 14 Months
Rail Commercial Property Interiors Mechanical & Electrical Special Works
 
‘!’
 
Bishops Stortford Railway Station

Background

The previous Railway Station buildings were constructed over 50 years, being bolted together and amalgamated leaving a disjointed array of building styles. From the very start of this project, Spence’s vision was to remove the existing facilities, and replace them with a fresh, modernised innovative building that would incorporate enhanced facilities, that could be used and enjoyed by the traveling public every day.

Problem/Issues

Our early pre-construction meetings, with both, Investors and key station staff provided Spence with the vital knowledge of the station and its daily procedures. This enabled us to outline the issues surrounding the station being open and fully operational throughout the build.

The construction team followed a detailed and pro-active approach to planning, to ensure that the travelling public were above all, safe, but also able to continue using the Railway Station for their crucial daily commutes. During the demolition of the old station buildings and the construction of the new, the general public were guided around the working areas safely, and with minimal disruption to their daily routines.

Along with sequencing the works, other challenges included the realisation of the overall design concept. Therefore, in order to ensure that every aspect was captured in detail, Spence appointed Veda as the Lead Consultant. Working in partnership with Spence, Veda produced an all-encompassing Multi-disciplined design for Construction.

Solution

Spence successfully completed the design and construct of the new Bishops Stortford Railway Station, and the modernised facilities are now open to the travelling public: The works included the construction of; a new ticket office, barrier line, retail outlets and a canopy on the platform. These developments are targeted at improving the passenger experience. We also extended the staff accommodation, to incorporate with the new contemporary build.

Spence also appointed key supply chain partners, and their members to undertake the construction of various works. These packages included; Civil Engineering, Steel Erecting, Curtain Wall/Cladding Manufacture and Fitting, Mechanical & Electrical Install, and several internal refurbishment elements. All our works were conducted under the Spence Management team, to ensure that the packages were coordinated and delivered to the satisfaction of the Client.

Bishops Stortford Railway Station is now open - Watch here.