Case Study: Euston Station Enhancement
Client: Network Rail
Sector: Commercial Property
Location: Euston Station
Duration of Project: 50 Weeks
Rail Commercial Property Interiors Mechanical & Electrical Special Works
 
2016 2013 2012 2011
‘By engaging Nandos, Fat Face and Ed’s, the project has created a destination of Euston Station, rather than a means to a destination and in rising so well to overcome the challenges of the existing station this development is testament to the hard work and collaboration of the collective team!’
 
Bob West, Head of Urban Design and Renewal, Camden Council
“…this development is testament to the hard work and collaboration of the collective team.”

Background

Brought forward ahead of a major redevelopment scheme planned after the London Olympics in 2012, Spence were contracted to undertake a phased regeneration scheme to Euston Station. 

Problem/Issues

Serving over 71 million passengers a year, London’s Euston Station is one of the UK’s busiest and highest profile commuter gateways. The brief requested internal concourse work, external piazza paving, the construction of two new pavilions and various upgrades to existing retails units. Our job, in what were some of the station’s busiest areas, was to ensure all work was carried out with the minimum disruption to passengers, shoppers and rail staff.

Solution

By creating extra thoroughfares as the development work progressed, Spence managed to carry out the whole of the project whilst barely leaving a square inch of the external concourse untouched. The tired 1960’s style concrete water features have been converted into an open and inviting piazza with seating and revenue-generating restaurants and café-bars.

The development now gives a much improved passenger experience, vastly increased income to our client.